Over ons


Geschiedenis —

De Elsenhof


Op woensdagmorgen 13 juli 1955 werd De Elsenhof geopend, gebouwd als nieuwe meissjesschool. Pastoor Jan van Berkel zegende het schoolgebouw zoals toen gebruikelijk was. De architect was Edmont Nijsten (geboren in Maastricht en wonend in Uden) en de aannemer H. Huijbers (uit Sambeek). De inspecteur van het lager onderwijs mevrouw Op de Coul was er ook bij en uiteraard het schoolbestuur. Na de inzegening werd de naam onthult: Mariaschool.

Reeds 17 jaar later, was de Mariaschool al geen meissjesschool meer. Al in 1972 werden alle klassen samengevoegd in weer een nieuw gebouw aan de Grotestraat met de naam De Bolster. Deze school staat er nu nog.

De leegstaande Mariaschool werd na enkele jaren leegstand verbouwd tot gemeenschapshuis. De besturen van Harmonie Semper Unitas en de Katholieke Bond van Ouderen Sambeek hadden een verzoek daartoe ingediend bij het gemeentebestuur van Boxmeer. En zo werd op 17 mei 1980 de huidige Elsenhof geopend. Het pand werd na verloop van tijd overgenomen door de Gemeente Boxmeer (toen nog) en het bestuur van De Elsenhof huurt het gebouw. De enige ingrijpende verbouwing die werd gedaan is de vernieuwing van de hoofdingang door middel van schuifdeuren, dit na een inbraak.

In 2018 zijn plannen ontstaan om het huidige gebouw te gaan uitbreiden/verbouwen. Maar dat bleek een probleem. Zowel in lengte als breedte als hoogte is geen uitbreiding meer mogelijk.

Al in een vroeg stadium opperde wethouder Willy Hendriks-van Haren om eens te onderzoeken of het kerkgebouw geen optie was. Dat is door het bestuur gedaan en inmiddels, januari 2023, kan eindelijk met de verbouw van de kerk begonnen worden. En als alles meezit en de verhuizing van de Elzenhof eind 2024 een feit is, zal het oude gebouw gesloopt worden en zal de oude meisjesschool/gemeenschapshuis alleen nog voortleven in herinneringen en op foto's.
RESERVEREN —

Reserveer online een ruimte in het buurthuis


Bij Buurthuis Sambeek zijn diverse ruimten beschikbaar voor verhuur. Op deze website kunt u een ruimte reserveren, zodat u bij aankomst niet voor verrassingen komt te staan


Ruimte reserveren